Saturday, December 22, 2012

UNTUK 3 MINGGU


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..
ASSALAMUALAIKUM..
People..
Haii….alhamdulillah..i dah berjaya register hostel walaupun hati penuh tak rela..sedih…okay..ni I nak cerita sikit waktu dan saat saat pertama aku melangkah masuk balik ke UiTM..

*saat saat terakhir dekat rumah*

I bangun agak lambat hari ahad tu..actually  I tidur tak lena malam tu..walaupun migrain I still tidur tak lena..pagi tu I bangun dengan penuh rasa yang serabut..kemas tilam pun kecewa gila..macam baru lepas putus cinta..pada hal..homesick je..i breakfast pun rasa macam tak breakfast je..padahal breakfast dengan lontong..my faveret..at the same time..i still sempat bukak pesbuk..update status..stalk blog orang..update blog I sendiri..tengok tv..kononnya for the last time lah..ecehh..then dalam pukul 11 lebih macam tu..pak lang suruh i pergi hangkut barang masuk dalam kereta..at that time..i rasa macam nak menyorok je..tapi..malu lah kan..dah semester 2 baru nak tunjuk homesick bagai..euw..lepas dah hangkut semua barang..i pun salam kak ody dengan abang af..peluk cium husna amani..then I masuk kereta..terus bukak laptop tengok movie Adam & Hawa..nak hilangkan rasa serabut kononnya..padahal dah menangis nangis dalam kereta..mak lang dengan pak lang just diam je..maybe dia orang faham perasaan aku kot..sebab 1 day before balik Perak aku ada cakap dekat mak ngah aku yang aku tak nak balik Perak..mak lang dengar..tapi mak lang diam je..

Aku: Anya..hawe rasa tak nak balik UiTM lah..hmmm(buat muka sedih..harap2 Anya kate tak payah lah balik)
Anya: ala..sekejap je tu..lagi 3 minggu hawe balik cuti kan..

Aku just diam dan senyum je..hmmm..


*dalam perjalanan balik ke Perak..*

Aku bukak laptop then aku tengok Adam & Hawa..bila dah masuk Sungai Buluh..aku tutup laptop..berangan kejap..pandang kiri pandang kanan..buat muka serabut..last last aku capai bantal..konon nak baring baring lah..dannn….akhirnya..aku tidur jugak..aku terjage tau tau dah sampai Gopeng..kawan aku Asiah call aku..macam tau tau je aku dah nak sampai..

Asiah:Assalamualaikum..baby..dah sampai ke??
Aku: Waalaikumsalam..belum lagi lah baby..aku baru sampai Gopeng..
Asiah:haaa??baru sampai Gopeng??sempat ke sampai..dah pukul berapa dah ni??
Aku:Sempat lah..asal?pejabat kolej tutup pukul berapa??
Asiah:oh..pejabat kolej tutup pukul 5..
Aku:oh..sempat lah aku sampai..nanti aku dah sampai..aku msg kau ye..bye..
Asiah:okay bye baby..

Aku pandang luar..buat muka blurr..hmmpp


*saat dah sampai UiTM*

Dup dap dup dap..bedebau kononnye..aku turun dari kereta nak pergi register kolej..aku ajak mak lang temankan aku..tetibe jadi penakut..pasal ape tah..bila dah selesai register..aku naik bilik..hangkut barang..sumpah penat okay…tingkat 3 kotttt…mak aiii…semput aku..aku ketuk lah pintu bilik..then roommate aku merangkap classmate aku bukak pintu..masa tu dia baru nak solat..

Aku:Assalamualaikum..
Shaza:Waalaikumsalam..
Aku:eh..shaza..hai…nak sembahyang ke??sorry tau..ganggu pulak…
Shaza:eh..tak pe tak pe..masuk lah..

And then..another syaza masuk..means ada dua syaza lah dalam bilik aku ni..

Aku:hai..ni syaza jugak kan..
Syaza:a’ah..

Then aku pun turun hangkut lagi barang barang sampai habis..sumpah..aku semput..penat gila..lepas aku tukar baju semua..aku keluar dengan mak lang and pak lang pergi Tesco beli barang barang sikit..

*minggu pertama untuk semester 2*

As usual..first day kan..so pergi kelas pun dengan muka tak rela je..but at the same time tak sabar jugak nak tau macam mane lah agaknye lecturer lecturer baru tu..annddd..yang tak best nye..untuk kelas pertama ialah kelas typing..arghhh..dah lah I ni menaip lambat je mengalahkan siput sedut..and until now..i’m still curious..macam mane I boleh lulus exam typing tanpa gagal..woww..that’s cool mannn..for this first week of the semester..most of the classes was canceled..sebab clash dengan degree classes..so boleh dikatakan aku banyak waktu free lah..yeahhh..weekend pulak dengan semangatnya I pergi beli tiket bas dengan my roomates..baru first week dah kecoh nak balik..HOMESICK betul..

*minggu kedua*

The class berjalan seperti biasa..agak pack jugak..terutamanya on Monday..arghhh..just imagine that I have to wake up early everyday people..how sad bak kata ustaz yang ajar aku agama dekat sini..setiap hari kelas pukul 8 pagi..Cuma hari selasa je kelas petang..sedih betul..even jadual dah bertukar 2-3 kali..but still kelas pagi setiap hari..hmm..ditambah pulak dengan demam yang agak teruk..bayangkan..dalam seminggu sampai tiga kali aku mandi hujan..memang demam lah jawabnya..weekend pulak I spend my time with my mak “NYAH”..i mean my old friend masa semester 1 dulu..watching movies..tengok wayang pacak then lari kejap pergi dengar ceramah..woww..dahsyat gile kan..muehehe..






*minggu ketiga*

The class go on macam biasa..this week agak penat..stress..but I memang jenis releks..so..everything yang I buat semua I buat dalam iman..means sangat tenang..if I kelam kabut..i jadi cepat marah and at that time mula lah keluar perkataan ynag menyakitkan..so I didik diri I untuk bertenang..bajet bagus je ayat aku kan..walaupun agak penat..stress..tapi I tetap cool..sebab dah tak sabar nak balik..yelah..cuti mid-term ni walaupun seminggu still berbaloi okay..macam macam boleh buat..time ni dah sebok pack baju..nak balik kampong gayenye..kemainnnn…and guest what..ayen call then dia cakap something yang make me feel $%*&^%..

Ayen:hey..uols..kite dah sampai rumah..
Aku:eee..kurang asam..kite balik esok lah..
Ayen:hahaha(evil laugh)esok balik pukul berapa?
Aku:esok kite naik bas pukul 2.45..sampai rumah of course lah malam..kann..
Ayen:hahahaha..(evil laugh again)..

Sabar jelahkan kena gelak free free..haisy..at this time I feel like separuh dari jiwa aku dah sampai rumah..

Perjalanan saya dari Perak ke KL Sentral berjalan lancar..as usual…aku layan movie sampai tak sedar dah sampai mana..at the same time aku still cari masa untuk tulis entri ni..sambil layan lagu teman pengganti..feeling habis kowtt..haisyy..dalam perjalanan ni sempat jugak lah I intai intai highway ni..nothing interesting..jalan agak lancar..fffttt..boring bohhh..

Dear readers..please forgive me..bukannya tak nak update about my new life in this new semester dekat blog..Cuma I agak busy dengan kelas..wifi di sini pula seperti mintak di campakkan ke dalam lautan atlantik  yang maha sejuk tu..tiga minggu blog diabaikan..facebook disentuh apabila ada waktu yang mengizinkan..twitter dan instagram hanya di pandang sepi..sedih kan life saya..this is part of pengorbanan yang I kena buat..nampak gayanya..saya akan update blog hanya bila adanya cuti panjang..this semester I have to work more harder than before..the courses agak mencabar..then I kena kejar pointer..agak kelam kabut jugak nak belajar..lots of work to do..assignment..quizes..test..will coming very soon..at the same time baru teringat next month is very important for me..actually not only for me..but untuk ayen juga..what so important next month??ahhh..tungguuuu..

Readers..i know..saya terlalu banyak bercakap..pot pet pot pet..letih korang baca entri saya..thank you soooo much for spending your time untuk baca entri merapu merepek meraban ni..and another thank you sebab korang singgah blog saya dan sekali gus meningkatkan trafik blog saya..thanks a lot people..
Love you..



Sunday, December 2, 2012

ISKANDAR...I NAK BALIK!!!!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

ASSALAMUALAIKUM..

People..okay lets go..cepat cepat i type sambil berlari ke sana ke mari packing barang nak bawak balik Seri Iskandar..i memang suka kerja last minute..lepas kena marah dengan mak lang baru terhegeh hegeh packing barang..seriously people..i hate this part..i malas tahap cipan nak balik Perak..Ya allah..malam tadi pun kemas barang..tapi hati tak ikhlas..now i nak buat pengakuan secara besar besaran yang i memang HOMESICK..tapi selama ni belagak macho je..konon jiwa kental lah..lahaaiii...

Lepas tengok jadual kuliah..after another 3 weeks i akan packing barang sekali lagi dan dengan sepantas dan selaju lajunya i akan beli tiket tren balik klang..cuti krismas kan..rasa nak menangis guling guling..tak nak balik Perak..

Seriously..aku balik Perak sebab aku dah dapat duit PTPTN..aku fikir kalau aku tak balik..aku takkan dapat duit tu lagi..ahhh..nampak tak aku sangat mementingkan duit..bukan ape uollss..duit tu lah duit belanja aku sepanjang semester ni..ecehhh..propa je lebih..

*dah siap plan nak beli Ipad..duit belanje sepanjang semester konon..puii*

okay lah people..i nak sambung kemas barang..
ASSALAMUALAIKUM..

Tuesday, November 27, 2012

GILRS DAY OUT!!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMUALAIKUM..

People..i tersangat sangat lah rajin tahap cipanzi hari ni..tak sesabo nak update blog..etete..pahal tah..kann..actually hari ni saje nak share pasal i hang out with my girlfriends semalam....ececeh..hajat hati balik je semalam nak terus update..tapi memandangkan laptop tak de bateri..badan pun tak de bateri..so forget it lah jawabnye..sebenarnya i dah lama tak keluar ramai ramai so hari ni i nak cerita sikit aktiviti chek dengan GF chek semalam nahh..

*sila baca kalau rajin..sila close tab kalau rasa nak muntah..mueheheh..gurau je..baca tauuuuu*

Okay..plan asal..weolls tak plan pun nak hangout dekat mana..*ee..macam ape je ayat aku*dan sepatutnya hangout dengan iolss and my GF dalam 9 orang macam tu tapi  biasalah..masing masing ada hal yang tak dapat dielakkan dannnn...dorang pun batalkan janji di saat saat akhir...sodehhh..sabooo jelah aku..seperti dijanjikan pukul 10 dah keluar rumah..biasalah..janji melayu kannn...kalau janji keluar pukul 10 maksudnya pukul 12 letteww..yesss..itu lah yang terjadi semalam..hahaha..anddd...bila dah sampai dekat KTM depan rumah aku..weolss baru lah decide nak pergi sunway..means..kena turun dekat subang lah kannnnn..

sampai je sunway..masing masing menggelupur lapooo..paham je lah kalau dah masuk lunch time..perut pun bergendang lahh..ehh..lupa pulak..semalam yang hang out empat orang je..shasha, wan aziah, alya and of course lah aku..*kalau tak siapa nak tulis entri pasal girls day out ni kheennn...*shasha suggest makan dekat ayam penyet..first time makan ayam penyet dekat sunway..okay serius sedap..tak tipu..makan punya makan..pukul 3 jugak keluar dari kedai tu..biase..makan nya sekejap je..borak yang lebih..





then..kitorang pun jalan jalan..and for the first time in my life..i tak beli apa apa pun..sedih kan..*dalam hati memang membebel je..kenapa lah duit ptptn tak masuk lagi..*nampak tak life seorang student macam saya ni sangat lah bergantung dengan ptptn..just imagine baru 18 tahun aku dah menanggung hutang RM15 K ye...wowww..nak tercabut nyawa rasanya..I do admit when i got the loan I was extremely happy..otak pun ligat berfikir nak beli apa dengan duit tu..bila dah habis barulah nak menyesal sebab tak asingkan sikit duit tu at least RM500..yaaa..bende tu terjadi pada aku..sedihh betul..

okay..i sambung balik cerita yang telah dipotong oleh cerita ptptn tadi ehh..i ni kan kuat drama..terlebih drama pulak bila cerita pasal ptptn ni..kitorang terus berjalan cuci mata..then pergi main bowling..rugi lah bro kalau tak main..FYI..aku ni memang ketagh main bowling..kalau boleh aku nak main bowling setiap hari..*banyak duit kau siti hawa..ewaahhh...*yang begitu semangat main bowling cuma aku, wan aziah dengan alya..kitorang tak lah pandai beno main bowling..main campak yoo..dalam beberapa minit main..alya dah tak mau main..so kawan alya gantikan dia..lelaki okay..dah sah sah lah aku dengan wan aziah kalah teruk..yess..terbukti..kalah teruk..maluuuuu...okay sudah....

dah penat main bowling sampai lebam tangan..weolls jalan jalan lagi..then kitorang pun balik..kaki dah sakit yang amat..penat lerrr saye cerita..so..i upload gambar gambar semalam yang sememangnya banyak....selamat menengok lah ye..

*gambar gambar yang penuh perasaan perasan..maluuu..etetete*





















okayy people...sampai sini dulu entri ni..nanti i update lagi ye...
Allah save Gaza..
Peace Yoww
ASSALAMUALAIKUM..

Thursday, November 22, 2012

LELAKI


Assalamualaikum people..

today i start the post with bismillahirrahmanirrahim..supaya berkat sikit entri aku ni..aminn..okay..kenapa aku rajin sesangat nak update entri baru sedangkan malam tadi baru je update..actually masa tengah tunjuk rajin goreng onde onde pagi tadi boleh pulak berangan kejap and boleh pulak terfikir sekejap pasal lelaki..wahhh..gataii...and i suddenly wondered why most men nowaday suka mainkan perasaan perempuan..yess..tak semua lelaki buat perangai macam tu..but percentage yang buat fi'il macam tu amat lah tinggi..statistik mane yang aku tibai ni pun tak tau lah..hahah..

at this time suddenly aku terfikir pasal kawan aku yang agak frust dengan ex-boyfriend dia..i don't know why and what is the real story..so pada pandangan aku dan pemikiran aku yang nan hado ni..my friend tak salah..ahakk..as a good friend of course lah aku back up kawan aku kan..*ehh..baik kah*kawan aku selalu pretend like she is very strong dan tak kesah langsung pasal ex boyfriend dia tu..puii plastik je lebih..and yang paling bestnye..both of them still lagi contact each other..and i think deolls still love each other tapi ego depa semua melangit..pasai tu lah depa jugak merana..about cerita deolls..iols tak berani nak ulas lebih lebih..bukan ape..iols pun tak tahu sangat pasal cerita deolls tu..okay..fullstop.

alright..talking about men..aku bukan lah seorang lelaki..of course lah perempuan..tak kan lah pondan pulak..nak dikatakan aku ni seorang yang memahami lelaki pun tidak juga..but bersandarkan pengalaman sendiri dan keluargadan keluarga aku pun ada lelaki so aku ni boleh dikatakan faham lah jugak pasal lelaki..ape ayat aku ni..hisyy..tapi ade sesuatu yang aku still tak faham..WHAT MEN WANT FROM A WOMAN?.bila dah dapat yang baik..deolls mula buat perangai..cari yang lain..main kayu tiga..mungkin fitrah manusia yang tak pernah puas*ecehh..ayat aku..drama*



bukan nak tunjuk lagak pandai konon tahu pasal lelaki..kalau kita tengok dalam newspaper..setiap hari mesti ada saja pembunuhan..rogol..dan kes dadah..boleh dikatakan setiap jenayah tu dilakukan oleh insan yang bernama lelaki..zaman sekarang susah nak cari lelaki baik..bak kata orang..lelaki lindungan kaabah..yang boleh melindungi perempuan dan bukannya membinasakan perempuan..tapi Allah dah tetapkan..perempuan yang baik hanya untuk lelaki yang baik..so don't worry people..jodoh kita dah ditetapkan allah..yeahhh!!*ehh..over pulak*

before iols nak publish this entri..mari lah kita mendoakan keselamatan saudara saudara kita di Palestin.semoga Allah memberikan kesabaran dan perlindungan kepada meraka..Aminn..



okay people..that's all for this update..
thank you for reading
Assalamualaikum..

Wednesday, November 21, 2012

AKU, HABUK DAN BLOG

ASSALAMUALAIKUM

hey hey hey..selepas beberapa hari tanpa menulis entri baru..now i'm back!!(kau hingat kau artis nak buat come back ke siti hawa..??hamboiii). Aku bukannya saja saja tak nak tulis entri baru cuma busy sikit..iyelahh..aku kan sebok jaga baby Una..kemain ligaaatttt...panjat sana sini..sabo jelah hakuuu...FYI..Husna sekarang dah pandai buat drama..pretend yang dia nak menangis..ececehhh...kuat drama kau Una..(ehh..macam menurun bakat drama aku je..ehehe)

okay people..past few days ago..memang aku tak sentuh langsung blog..pesbuk terabai..instagram tak jenguk..just godek godek twitter je..entah kenapa..mood tak de..hmm..macam pelik..like something missing..but..i don't know what is it..ahhh..PERSYAITOONNN KAN ITU SEMUA..sekarang mood sudah mari..so let's godek godek blog..yeaahhh..

people..even though aku tak godek godek blog..tapi aku tetap jalan kan tugas aku sebagai stalker..mueheheh..as usual..blog kak Hani jadi mangsa..selain tu blog Fatin Suhana dan Fatin Liyana pun aku redah jugak..bila tengok penulisan deolls..iolls terasa sangat yang iolss ni terlalu kecil..(besar sangat ke haku niii..ayat fuaka..hakktuiii)..yelah..kalau nak dibandingkan aku dengan deolls..jauh gile weyy..well..deolls kan lebih senior..so tak hairan lah kalau deolls hebat..aku ni ibarat habuk je..bercakap pasal habuk..sumpah aku benci habuk..kalau terkena habuk suddenly aku akan bersin macam ape je..and that's why lah aku kena kemas rumah every weekend to make sure tak de habuk dan hidung aku tak terdedah kepada alahan..cliche nak mamposs ayat aku..euww

Stalker blog orang tu just kerja sampingan je..hahaha..FYI..iolss ditugaskan oleh my Kak Ody untuk buat video the first celebration birthday for Una..video tu just like slide show je..the simple one..simple memang lah simple..yang buat benda tu jadi lambat bila aku kena edit the photos dalam kuantiti yang memang banyak..makk oiii...berpeluh-peluh aku mengedit gambo gambo tu keennn.(drama lah kau siti hawa)..tapi yang mencabar kesabaran aku bila mana kelajuan wifi dalam rumah ni teramat lah laju sampaikan aku rasa nak je baling wifi tu dalam Sungai Klang yang berkeladak tu..euuuwww...andddd..now..kerja edit mengedit tu dah selesai uollss..tinggal nak combine all the photos and make it as a video..mudahnye kerja aku..i am very lucky because Kak Ody tak demand lebih lebih for the video..tu lagi lah memudahkan kerja aku kan..


can you see that..i love this photo..so sweet..Mak Lang..Pak Lang and Una in black and white..gorjess uollss

okay people..that's all for today..there lots of thing i have to do..packing barang barang nak bawak balik kampus..hmm..if anyone yang sanggup gantikan tempat aku..sila sila..nampak tak aku ni homesick tapi cover macho je lebih..eceeehhh..
thanks for reading..
Assalamualaikum..




Friday, November 16, 2012

Dia..Inspirasi..

ASSALAMUALAIKUM

uoolllss..yeahhh..ai sonang nyo dalam hati..ecewahh..(apo sobab ehh milah??)tadi time dok godek godek pesbuk..aku singgah kejap dekat page yang baru aku aktifkan semalam..page aku tu aku dah buat dalam pertengahan oktober yang lepas..semalam baru aku publishkan secara besar besaran..(ewahh kau siti hawa..kemain..ayat tak nak kalah)alhamdulillah ade yang like..tapi tak lah sebanyak mane pun..ape ape pun aku berterima kasih sangat pada kawan kawan yang like page The Incredible Me Dot Blogspot dekat pesbuk tu ehh..

haaa..kauuu..koya mu ni mekk..uweeyyy..

sebab lain yang mampu buat aku senyum meleret sambil terlompat lompat macam beruk malam ni ialah sebab blogger comey yang paling aku minat follow blog aku..dia lah inspirasi aku..aku mula buat blog dulu lepas aku baca artikel pasal blog dia dalam REMAJA..time tu aku tertarik sangat nak buat blog..selalu jugak lah aku stalker blog dia secara haramm..hahah..sori kak hani..dialah HANISAH HASBULLAH.atau pun dikenali dengan nama MEK CAH..blog kak hani iaitu Love Is Cinta memang best sangat..kak hani ni asal kelantan..patut lah comel..untung lah siapa dapat mek cah ni..(aisyy..menggeletar pulak tangan masa tulis entri pasal kak hani ni..sabo jelah aku..)..


cantik kan kak hani..ehh..curi dari pesbuk kak hani..(mohon sori kak hani..)

Ya Allah..happy melampau aku ni..sampai tak boleh nak bercakap..(mulut jelah tak boleh cakap..tangan masih laju menaip..ecewahh..nampak tak drama aku..)insyaallah aku akan improve kan lagi blog aku yang tak seberapa ni..biar dia mengembang..macam muka aku yang semakin bolatt ni..ewaahh...

okay dah..aku nak godek godek page aku dulu..to the readers..jangan lupa like ehh..ehh salah salah..jangan lupa like dan follow okehh..(ewah..promote page lettewww)

thanks for reading..
Assalamualaikum sayang..

Wednesday, November 14, 2012

OH FAHMIII...!!!

ASSALAMUALAIKUM..

uoollss...rajin pulak aku tulis entri tengah malam buta macam ni..keeennnn..anyway..there something iouls want to share with uollss semua..few days ago aku tengah sidai kain(rajinnye..anak sapaaaa laaa niiii..puiiiii)ada lah seorang posmen ni dengan lagak ngerinya membawa motornya yang sarat dengan beg beg gajah yang mengandungi surat.(of course lah surat..takkan pizza kot siti hawa..amboii)..ehh..hahaha..okeehhh..aku sambung cerita..posmen tu singgah dekat rumah aku then dia letak surat tu dalam letter box..aku dengan langkah yang longlai berjalan menuju ke letter box tu..(dalam hati siap membebel..time aku tengah dok sidai kain sambil berangan lah kau nak hantar surat..kacau daun betul)..selepas 10 minit posmen tu datang balik then dia tanya aku..tadi dapat tak surat yang ada nama Fahmi..aku terkedu..terkesima dan terpegun..(terkesima dan terpegun tu aku kelentong je..mohon jangan percaya..)..errr..tak de..tak dapat pulak yang ada nama Fahmi tu..then posmen tu pulak explain dekat aku yang ada orang tanya pasal surat si Fahmi tu..dah macam bagi keterangan dekat polis pulekkk..aku pun terfikir..apakah Fahmi yang disebut sebut oleh encik posmen tadi tu KHAIRUL FAHMI CHE MAT??.ehh..kalau betul lah sangkaan aku..fuhhh..sepantas kilat aku sendiri pergi hantar kan surat tu..mueheheh..(ee..gatai meghela..)

Guys..moral apa yang korang dapat dari cerita kat atas ni..kalau aku..moral yang aku dapat ialah..kita kena lah selalu puji diri sendiri..kuat berangan dan berangan..ahahh..moral yang aku sebut tu semua merepek merapu dan meraban..banyak kan beristighfar ye..aku memang macam ni..okeeehhhh..moral sebenar yang aku nak sampaikan ialah dalam melakukan sesuatu kita kena lah sentiasa alert supaya tak ade bahagian yang tertinggal dan tertangguh..ni untuk peringatan untuk aku jugak..sebab aku ni selalu cuai dalam buat kerja..so lets improve ourself hawa yeayy!!(ehh..pahal pulak ni..hahaha)...abaikan..aku memang kuat berdrama..yelah..angan angan dolu nak jadi primadona..namun apa kan daya..body tak se"HOT" Rozita Che Wan..muka tak se lawa Erra Fazira..haisyy..

bila kira kira balik..rupa rupanya dah tiga minggu aku tersadai dekat rumah..sekejapnya masa berlalu..baru nak bermanja manja dengan rumah..last last tinggal lagi dua minggu je lagi sebelum naik semester baru..sodehh boto..walaupun aku ni jenis yang sangat lah suka duduk rumah..(konon perempuan melayu terakhir lah..puii)tapi aku ada lah jugak keluar jalan jalan..main boling..shopping..tapi..semua aktiviti tu aku lakukan dengan famili aku..yelah..bile lagi aku nak spend time dengan famili aku kan..(nak dating dengan ehem ehem..ehem ehem pun tarakk juga)nampak sangat aku ni bukan jenis yang sosial..


selain menghadap blog yang paling aku cintai ni..aku rajin jugak stalk blog orang..bukan apa bro..just nak cari inspirasi macam mana nak improve kan penulisan aku yang macam hareemm ni kepada peringkat yang lebih bagus..so tak de lah gua malu kalau publishkan link blog gua ni kat Facebook..hahaha(muka bangge nak mamposss)..aktiviti lain yang aku buat ialah dowload movie secara haram dekat YOUTUBE..(elehh..macam korang tak pernah buat..)tapi selalunya half way lah..sebab aku cukup malas nak menunggu..and selalunya aku akan download video lah..sebab sekejap je dah siap download..muhehehe..

okay lah uollss..
that's all for today
thanks for reading
Assalamulaikum




Sunday, November 11, 2012

TERCABUTKAH KAKIKU??

ASSALAMUALAIKUM


haaa..ambik kau..setepek muka aku..omakkk aiii..kombangnyo muko den..terlobeh makan uollss..euuuwww..goli den nengok gamba sendiri..wekkksssss...heheh..padahal dalam hati..(ee..comelnya aku..)..dahh..aku mula nak buat drama..okay okay..mohon korang banyak kan beristighfar bila baca entri aku ni..sebab..haku kan suka berdramaaaa..haisyyy..

okay..pahal aku letak gambar ni..pakai lawa lawa ni pergi mana(lawa ke??)lolllzzz...dengan siapa??buat apa??alololo..banyak nya soalan..begini ceritanya..gue pergi jalan jalan ke TS ama BFF gue..kita jalan jalan cuci mata ama cuci dompet..(tetibe endon)..hahahah..alaaa..biasolah..den memang suko sopping..amek kaww..siapa jadi suami aku memey malang dapat bini suke sopping..kesian laki aku..isy isy isy..

seperti biasa..retis macam aku teramat lah menyukai beli baju nak pulak di temani kroni retis aku..siape lagi kalau bukan shasha..haisyy..for uollss information...aku ni seorang pejalan kaki yang sangat tegar bila sopping..and then after 3 jam berjalan tanpa henti aku akan mula buat muka cekodok basi kerana kaki mula menunjukkan tanda tanda nak tercabut(tercabut tu aku tipu..jangan percaya) dan bermula lah detik detik aku tergedik gedik menggelupur nak balik..dannnn..akhirnya..terserlah kegedikan aku di situ..tuii..

kali ni aku tak beli banyak baju..empat helai je..hajat hati nak tambah lagii..tapi memandangkan kaki aku dah tak larat yang amat nak tawaf Time Square tu so aku batal kan hajat aku tu..hoiii siti hawa...insaflah..asyik nak perabih duit je..membazirkan amalan syaitoonnn..actually..aku lagi suka pergi tempat sopping yang tak terlalu ramai orang..macam SACC MALL..SETIA CITY MALL..dengan itu aku akan mendapat ketenangan tahap dewa semasa sopping...kennnn...tapi kadang kadang time datang sewel aku..(aku memang sewel..malu nak mengaku..tuiii)uptown downtown pun aku redah..apa yang aku suka sangat dengan Time Square ni baju baju..aksesori semua murah murah blako..uweyy..*rolling eyes*..menggila aku.memang sah licin duit aku..








untuk menunjuk nunjuk dan menayang kan kebatakan aku keluar dengan kawan baik aku..nah amek kawww..aku masuk gambar kitorang yang agak agak comel ni..dinasihatkan supaya korang banyakkan bersabar dan bertenang..sebab gambo gambo aku ni penuh dengan perasaan yang perasan..okehhh

kebuloq nya kami
alolololo..comey letteeww


fokes cari line wifi
dok kerok kepala..pasai apa tak tau..
selenge je muka haku..
oleh sebab blog ni blog aku so aku dengan penuh penghayatan dan dengan baik hatinya(baik ke aku??)aku letak lah gambar BFF aku ni lebih sikit dari gambo aku..bagi chance..hahaha..haaa...kalau tengok balik gambo aku..semuanya aku senyum tak tunjuk gigi aku yang tersusun rapi tu..pasai apa??sebab roommate aku kata kalau aku senyum nampak gigi macam the mask..macam hareemm gilazzz statement dia..(jeles lah tu tak de gigi macam gigi aku)..oleh itu aku pun dengan beraninya mengambil inisiatif dengan senyum tanpa menayangkan gigi aku yang cute nii..(sodeyyhhh betul tak dapat nak tayang gigi)..

okehh uollsss..sampai sini dulu entri ni..
insyaallah nanti update lagii..
Assalamualaikum..

Wednesday, November 7, 2012

MERAHNYA JARIIII!!

ASSALAMUALAIKUM..


haaa kauu..first-first dah letak gambo sendiri..hua alohh..koyaaa..nak tunjuk inai dijari letteww..puii..hey waley waley..tetibe je tangan gatal nak pakai inai..tergedik gedik aku tenyeh inai kat tangan sambil tu otak pun berangan..acah-acah nak kawen..wahhh..sangat gatallll...euwww..geliii..beriye sungguh aku menenyeh tak pandang kiri kanan..


muka batak gila time pakai inai..ecehhh..sempat lagi haku berangan nak kawin dengan crush ..weyhhh..bertuah body kalau dapat kawin dengan crush..whatever lah..sah-sah nampak gatal disitu..lalalala

inai yang banyak berjasa..tuii




time aku dok tenyeh inai ni aku terfikir pulak sesuatu..inai ni mesti ada rahsia..kalau tak takkan lah dia boleh jadi merah..okehh..aku tau..vongok kan..

macam tangan hantu..euww

okehhh...setelah aku tenyeh inai dekat jari jemari niehhh..aku pun on laptop..mau ketemu ama om GOOGLE..mau nanyak apa khasiat si inai ini..(pahal la endon pulekk)oraight geng..om GOOGLE dah bagi aku jawapan disebalik soalan vongok aku yang tersebut di awal rancangan kita tadi..ecehhh..

1.MENGATASI SAKIT SENDI
kalau uoolllss semua ada sakit-sakit sendi don't worry..be happy..why??don't ask me why because we can use inai..gunakan daun inai yang masih freshy gitu..hancurkan, then korang tampal lah dekat kaki..selain tu..kalau korang ada sakit kusta, sakit beri-beri, sakit kulit or sakit lepas berkhatan also can use this method..sonang kann...omaakkk aiii...

2.MENGURUSKAN BADAN
hey waley waley..yeeehaaa..suke letteewww..uoollsss...kalau nak kurus..uoollsss rebus daun inai ni jadikan dia teh..then uolss minum lah..this method sangat lah digalakkan kepada ibu-ibu selepas bersalin..untuk maintain body lehh..one more thing..kalau uols rasa nak mengelakkan cik gusi bengkak or whatsoever yang berkaitan dengan kebersihan mulut boleh lah guna cara ni..

3.NAIKKAN SERI WAJAH
uollss...kalau uoollss rasa nak naik kan seri wajah..hey waley waley..korang makan lah daun inai ynag korang bulat-bulatkan or korang just minum je air rebusan dia..insyaallah...naik lah seri wajah uollsss..

4.BISUL
penah kena bisul tak??err...seingat aku lah kenn..aku tak penah lagi kena..whatever lah vishull..ni..cek nak ceghita sikit dekat angpa semua..mana la tau time angpa dok syok baca entri aku yang kalut ni angpa tengah tahan sakit bisul ka..buleh lah angpa semua try cara ni..weleyweyyy..kalau nak hilangkan bisul..gunakan akar daun inai ni..of course lah kena lumatkan dulu..jangan lah pulak korang sental akar tu dekat bisul tu..silap-silap melolong..

5.ELAKKAN KUKU REPUT
as we know..inai ni selalunya kita pakai time kawin je..pembetulan kawan-kawan..inai ni orang pakai time kawin je..PERSYAITON kan itu semua because walaupun kita tak kawin..but we still can pakai inai.bagus untuk kuku kita..some of you ada kuku yang agak kekuningan..tak secomel kuku baby yang warna pinky-pinky gitu..jeles kan..so pakai lah inai di jarimu..i mean kukumu untuk prevent dari kuku reput, kudis atau luka..kalau nak inai tu merah mengaum korang campurkan inai tu dengan arang, nasi or serbuk teh..and then bila inai tu hilang kuku korang pun akan akan transform jadi warna baby pink..



actually banyak gila khasiat inai ni..kalau nak aku senaraikan 7 hari 7 malam pun belum tentu habis..sebaiknya korang try sendiri then korang akan tau hasilnya macam mana..okehhh
okeh lah uollss..ioollss nak sambung menenyeh inai dekat tangan..bye 
Assalamualaikum..




Thursday, October 25, 2012

RAYA OH RAYA...YEAHHHH

Assalamualaikum uollllsssssss...

hari ni beta rasa boring sesangat..pahal entah..jiwa beta memberontak untuk meng"UPDATE" blog beta..hakkk tuiiiii..pahal entah aku cakap macam ni..makkk aiii...sungguh weyyy..aku boring..tak tahu nak buat apa..masa dekat hostel dulu bukan main lagi tergedik-gedik nak balik..siap plan nak update blog setiap jam dan setiap hari..sebab WAK-FI dekat rumah ni selaju burung gagak hitam..tapi..hareeemmmm..macam lah idea melimpah ruah sangat dalam kepala hotak aku ni nak update blog..kekadang aku pelik juga..macam mana lah BEN ASHAARI tu boleh update blog dia berkali-kali dalam sehari..hebat gila..kalau aku..memang punah lah blog ni aku kerjakan..muahahahaha..aku bosan weyyy..okehhhhh..aku tau korang dah bosan baca statement "aku bosan weyyy" tu kan..so aku rasa kali ni aku nak tulis entri baru pasal betapa semangat nya aku nak sambut raya korban esok..weeeyyyy...raya korban pun raya jugak..what the hell kalau raya puasa je kita sambut bagai nak rak..tapi raya korban kite buat dekk je..untuk membuktikan betapa semangatnya aku nak sambut raya..aku sanggup kemas rumah sorang-sorang..alaaa..dah memang aku tinggal sorang pun..yang lain kerja..kannn...ni aku nak bagi bukti..

bersih dan berkilat..
amacam..bersih tak bersih tak??*kelip kelip mata*hahahah...of course lah bersih..tengok lah siapa yang kemas..tuuiiiii...

bila aku dah kemas rumah..perut pulak lapar..krong kreng krong kreng..tu tandanya dia mintak diisi..dengan penuh kemalasan aku melangkah jua ke dapur untuk mencari sesuatu untuk di makan..dannnn..akhirnya..ku temui satu tin kecil sardin..aku pun apa lagi..cari lah bahan-bahan lain..hajat asal aku nak buat sambal sardin then goreng telur dadar makan dengan nasi panas..mantapppp...at last...lain pulak jadinya...daripada sambal sardin terus jadi nasi goreng sardin..gilaaaaaa...masa tengah masak tu aku dah niat..kalau sedap aku habiskan..kalau tak sedap..aku habiskan jugak..ahhh....dan akhirnya...suapan pertama nasi goreng itu telah kusumbat ke mulut ku dengan penuh perasaan ingin tahu..aku kunyah nasi goreng tu..dannnnn...rasanya...FANTASTIC!!!!gila sedap weyhhh...yeahhh..akhirnya berjaya jugak aku buat nasi goreng pada tahun 2012 dengan jayanya..hahah..yelah..sebelum ni nasi goreng aku memang hancussss...hmmm..memang tak berbakat langsung..puiii

nasi goreng sardin dengan ribena strawberry...
amacam..ohsem tak...ohsem kannn....bila dah kenyang..aku terus beku..tak tau nak buat ape..
aku terus capai laptop..mula-mula nak FB je lah konon..at last..blog jugak aku cari..nak buat macam mana weyyy...tu je yang aku mampu..kannnn...

eeee..bace entri sendiri..puiiiiiiiiiiiiiiii


okay lah uoolllllssssss....aku nak sambung skodeng blog orang..
bye...
thanks for reading..
XOXO

Monday, October 22, 2012

EHH..SIAPA NIIII?????

Assalamualaikum uollssssssssssssss

ahah..tajuk entri dah menimbulkan kecelaruan akal dan fikiran..bukan korang je...aku pun rase bende yang sama..alalalala...(statement puake haku..)..well..hari ni mood aku tengah BAEEKKK PUNYERR..so aku teringin nak tulis entri pasal diri sendiri..kenapa??sebab takkan ada satu makhluk pun yang nak tulis entri pasal aku..ahahah..so dengan cara menulis entri pasal diri sendiri, dapat lah merasa yang aku ni SOMEBODY..walaupun tak berapa nak SOMEBODY SANGAT..tuii..

SIAPA AKU???

Aku adalah seorang manusia..of course lah manusia..(ya allah..apalah aku merepek ni)..err..mungkin aku dah terbiasa orang panggil aku alien..so aku keliru aku ni manusia ke alien..okehhh..continue..aku keluar dari rahim ibu aku pada 24 JANUARI 1994 sebagai anak perempuan tunggal kepada ENCIK NURMAN BIN MOCHTARUDDIN dan PUAN ALIAH BINTI SIDEK..hobi aku ni sangat lah normal..pada aku lah..tapi kalau pada orang lain..sangat abnormal..ape yang pelik sangat kalau aku mampu makan sebungkus nasi kerabu dan sebungkus kue tiaw goreng serentak..it's cool man..walaweyyy..tak payah nak pelik kalau korang tengok muka aku dah semakin kembang setaman..acah-acah tengah bahagia dengan boyfriend lah konon..tapi tekanan dan jkepenatan belajar yang buat aku semakin kuat makan..normal lah tu derrr...FYI..aku ni student biasa-biasa je..aku merupakan seorang MAHASISWA yang memang tak nampak gaya macam MAHASISWA..nampak tak aku ni low profile..kalau tak nampak, korang buat-buat lah nampak..aku berMAHASISWA dekat UiTM Seri Iskandar..kalau korang tak tau dekat ceruk mana lah pulak letaknya Seri Iskandar tu..sila gunakan khidmat pakcik GOOGLE..hahah..aku pelajar diploma jurusan pengurusan dan teknologi pejabat atau nama glamor dia OM..kiranya skop kerja aku terarah kepada menguruskan pejabat dan menjadi setiausaha yang berjaya...wahhhh..ayat nak melangit je aku..kann..

muka kejung..acah-acah shomel..tuiiiii


HEY BUDAK SOMBONG!!!

HAK TUIII...itulah dia panggilan buat aku untuk orang yang first time jumpa aku..helllooooo...aku bukan sombong lah bro..haku kan PEMALU+PENYEGAN..so bila first time jumpa tu mulut berat sikitlah..tapi yang curiousnya bila dalam blog aku lah SYAITONNYA..pot pet pot pet non-stop..alahaiiii..normal lah tu..(statement cover)

aku memang tak sombong..tapi yg great tu tak sure..muehehehe

KLIK KLIK!!!

yeahhh..sebagai seorang remaja yang berwawasan tinggi lagi perasan..*kelip kelip mata*sudah menjadi lumrah kalau aku ni suka tangkap gambar..walaupun aku sedar tak secantik mana diri ini..hoiii..ade haku kesah..minat ni pun baru menempel dekat aku masa tu kalau tak silap aku baru tingkatan 4..alahai dek oiii..hingus pun tak kering lagi dah sibuk nak photography-photography bagai..sekarang ni pun aku still lagi tergedik-gedik bila tengok orang photoshoot..biasalah tu..pantang nampak kamera mula lah buat muka comel..harap-harap ada orang nak snap..puiiiiii...

teringin nak ada kemere cenggini..molek sungguh..

10 TAHUN AKAN DATANG..AKU...

berusia 28 tahun..bergelar seorang wanita..melanjutkan pelajaran dalam bidang perniagaan di peringkat MASTER..dan bakal menjadi seorang pensyarah dalam bidang tersebut..insyaallah..dan blog aku ni akan menjadi se"FAMES" dan se"GAH" blog FATIN LIYANA..AMINNN....dan agaknya lagi..masa umur aku dah masuk 28 tahun aku masih lagi belum berkahwin..yelah..cita-cita tu nombor satu..kumpul harta dan asset berharga nombor 2..kawen tu jatuh nombor 3..nampak sangat cliche ayat aku tu..haku kan suka berdramaaaaa...hadoyaiiii...

FATIN LIYANA

APA YANG MENARIK SANGAT BLOG NI???

apa yang menarik..blog aku ni bersih dari cerita-cerita politik yang aku sendiri tak paham..so kalau korang rasa nak cari entri pasal politik dekat blog aku ni harap maaf..sila angkat kaki kiri anda dan berlari mengelilingi PUTRAJAYA kerana aku memang tak minat politik,...selain tu..blog aku ni banyak cerita pasal diri aku yang tak berapa nak fames ni..pasal family aku..kawan-kawan dan perkara yang berlaku disekeliling aku...dan sudah semestinya dalam setiap entri aku akan mengarut dan merepek dan meraban..mohon maafkan saya..tiada paksaan sebenarnya kalau korang tak nak baca blog aku...sokeyyhh..(huwaaa..baca lah...)..



okehhh lah uolllsss...semoga uollssss semua suka dengan entri aku kali ni..alahaiiii...aku tau entri aku hari ni agak hareeemmmm sikit sebab kebosanan tapi tangan gatal nak update blog but at the end..idea nak update entri tarakkk..haisyyy..however peoples...thanks for reading..
XOXO

Tuesday, October 16, 2012

EXCITED NAK BALIK KLANG




                                 wordless..too excited wanna go back home..home sweet home..

Wednesday, September 12, 2012

ZIKRULLAH PENENANG TERBAIK

Assalamualaikum..yuhuuu..hari ni update lagi..rajin pulok terrr..okay..hari ni aku nak update pasal peranan zikir..ye...zikir lah..ramai yang jarang membasahkan bibir mereka dengan zikrullah..selalunya kita basahkan dengan air sirap bandung atau pun teh ais..biasalah tu..aku pun macam tu jugak..ada yang lebih teruk dengan membasahkan bibir mereka dengan kata-kata yang kurang sopan dan kasar..bukan lah nak kata aku tak pernah sekali pun ucaokan kata-kata macam tu..sebagai manusia aku pun pernah lalai..berbalik pada tajuk..hari ni aku nak share dengan korang pasal zikir untuk renungan kita bersama..baca ehh..


Perana zikir dalam kehidupan manusia ke arah untuk mengenali diri dan Allah sungguh besar dan bererti sekali. Dengan zikrullah seseorang itu dapat membersihkan hati dan dirinya yang sememangnya penuh dengan noda dan dosa. Diri (hati) manusia itu seperti perabut di dalam rumah yang sentiasa terdedah kepada hinggapan debu dan habuk. Maka ia selalulah kena bersih, sapu dan gilap. Alat untuk menyapu, membersih dan mengilap itu ialah ZIKIR. Kalau sembahyang (solat) mencegah kemungkaran, zikir pula mendekat dan merapatkan hamba dengan Tuhannya.
Maksud sebuah Firman Allah SWT: "Zikir untuk membersihkan hati" Dan Rasulullah S.A.W. pernah bersabda: " Sucikan hati dengan berzikir".
Dari Firman dan Hadis itu jelas menunjukkan zikir itu sangat besar peranan dan gunanya. Bolehlah dianggap bahawa zikir itu sebagai alat nombor satu ataupun "serbuk" pencuci yang tiada ada tolak banding. Zikir menjadi cermin kepada setiap insan yang bercita-cita untuk melihat dirinya serta perkara-perkara ghaib yang berlegar-legar disekeliling kehidupannya.

Hakikat akan kebesaran dan ketinggian hikmah zikir ini dibuktikan sendiri oleh Allah dalam FirmanNya bermaksud: "Kalau engkau tidak tahu, bertanya kepada ahli zikir".

Ini menunjukkan ahli zikir menjadi "Prof." yang serba tahu mengenai sesuatu yang ghaib ataupun yang zahir. Golongan zikirilah inilah yang boleh tenggelam dalam kecintaan makrifat kepada Allah yang sebenarnya. Yang kasyaf dan dapat mengetahui sesuatu yang terlindung dari pancaindera zahir.

Pengertian Zikir

Sebelum kita membicarakan perihal zikir ini lebih lanjut lagi, marilah dulu sama-sama kita mengetahui apakah erti dan pengertian zikir itu. Apakah yang dikatakan zikir itu yang sebenarnya? Pengertian ini perlu kita ketahui dengan sebenarnya untuk mengelakkan kita daripada salah membuat tanggapan. Bahana salah membuat tanggapan terhadap sesuatu hakikat amal ibadat tak ubah seperti salah menaruh umpan di mata joran, di mana menyebabkan ikan yang kita harapkan makan kail, ikan lain pula yang dapat. Harap Tenggiri, dapat ikan Duri!

Perkataan ZIKIR ialah dalam bahasa Arab yang bererti atau membawa makna, "sebut" dan "mengingat Allah". Dalam pengertian ringkas ialah mengingati dan berdoa kepada Allah akan kesejahteraan, kebahagiaan dan kebermaknaan hidup kita dan umat Islam seluruhnya. Sebut itu baik pada mulut atau pun dalam hati. Dan ingat itu ialah di dalam hati tentang sesuatu apa-apa yang disebutkan.

Jadi ertinya kalau dikatakan zikir ialah ingat, sambil berdoa dan bermohon kepada Allah. Disebut berzikir, maknanya kita mengingati Allah, berdoa kepadaNya dan memohon kepadaNya, baik secara nyata ataupun diam. Sembahyang (solat), membaca al-Quran dan berpuasa juga termasuk dalam definasi "zikir" kepada Allah.

Tujuan zikir ialah untuk ingat akan kebesaran Allah, di mana bila kita mengingatkan kebesaranNya, maka dengan sendirinya pula kita tahu akan duduk dan martabat diri kita. Dengan berzikir juga kita sentiasa tahu duduk tara kita dengan Allah. Dengan berzikir juga boleh menguatkan Tauhid kita kepada Allah dan menguatkan i'tiqad kita kepada segala perintahNya.

Zikir adalah satu ibadat yang dituntut oleh Allah sendiri. Perintah supaya sentiasa mengingat Allah itu, adalah berdasarkan al-Quran dan Sunnah.

Antara lain sebagai berikut:

1. Firman Allah Ta'ala Surah Al-Baqarah 152 yang bermaksud:
"Ingatlah kamu kepadaKu nescaya Aku ingat kepadaMu dan bersyukurlah kepadaKu dan jangan kamu mengingkari (nikmat)Ku."
2. Firman Allah Ta'ala Surah Al-Ahzab 41-42 yang bermaksud:
"Hai orang-orang yang berIman, berzikirlah (dengan menyebut nama) Allah, zikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepadaNya di waktu pagi dan petang."
3. Firman Allah Ta'ala Surah Ab-Nisa' 103 yang bermaksud:
"Maka apabila kamu telah menyelesaikan solat (mu), ingatlah Allah di waktu berdiri, di waktu berdiri, di waktu duduk dan diwaktu berbaring."
Dan Sunnah yang menjadi dalil dianjurkannya banyak berzikir itu, antaranya ialah:

1. Hadis At-Turmizi dan Ibnu Majah dan disahihkan oleh Al-Hakim, dari Abu Darda' (marfu') yang bermaksud:
"Tiadakah kuberitahukan kepada kamu tentang amalmu yang paling bersih disisi Tuhanmu dan paling tinggi (mengangkat) darjatmu, dan lebih baik bagimu dari (berperang) melawan musuh, lantas kamu memenggal batang leher mereka dan merekapun memenggal batang lehermu?"Para Sahabat menjawab:"Bahkan". Rasulullah S.A.W. kemudian bersabda: "zikrullah!"

2. Hadis Muslim dari Abu Hurairah, menyatakan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud:
"Tiada satu kaum (kalangan) duduk berzikir mengingati Allah pada suatu majlis, melainkan Malaikat mengelilingi dan rahmat meliputi mereka dan Allah mengingat mereka, termasuk orang (yang dekat) disisiNya."

3. Hadis Riwayat Bukhari juga ada menyatakan yang bermaksud:
"Sesungguhnya bagi Allah itu ada Malaikat yang berkeliling di jalan-jalan, mencari orang-orang yang berzikir. Apabila mereka mendapati satu kaum (kalangan) yang berzikir kepada Allah, mereka berseru: "Ayuh, mari kepada hajat kamu."Lantas Rasulullah S.A.W. bersabda: "Maka malaikat-malaikat itu mengelilingi (melindungi) mereka dengan sayap-sayapnya sampai ke langit dunia."

Hadis-hadis yang menerangkan kelebihan zikir itu cukup banyak. Adapun pengertian dan fungsi zikir atau berzikir ini boleh dibahagikan kepada 2 (dua) bahagian, iaiti pengertian Syariat dan pengertian Hakikat.

Pengertian Syariat

Seperti disebutkan tadi, pengertian syariat zikir itu ialah mengingat dan sebut, atau sebut dan mengingat. Sebut di sini ialah sebut Asma' (nama) Allah serta ingat di dalam hati akan makna dan pengertian Asma' itu. Misalnya lidah menyebut Al-jabar (Pemaksa), maka hati mengingatkan kepada sifat pemaksaanNya. Bila lidah sebut Ar-Rahman, hati akan ingat kepada sifat-sifat kemurahanNya. Bila lidah menyebut Al-Latiff, maka hati akan terkenang kepada sifat kelemah-lembutan- Nya. Bila lidah sebut Ar-Rahim, hati ingat kepada sifat pengampunan-Nya dan begitulah seterusnya. Setiap kali lidah menyebut NamaNya, hati akan mengenangkan kepada sifat-sifatNya.

Perlu diingatkan, mengenai butir zikir ini ia tidak terbatas kepada perkataan tertentu, atau pun kepada "asma' ul'husna", sebaliknya ada perkataan-perkataan atau sebutan lain. dan paling unik ialah sebutan diri yang lahir dari lubuk hati seseorang itu. Sebutan ini berbeda dengan kebanyakan atau pun dengan butir-butir zikir yang popular.

Pengertian Hakikat

Zikir dalam pengertian hakikat ialah apabila kita menyebut Asma' Allah kita akan ingat kepada diri kita sendiri. Misalnya kita sebut "Jamal", kita ingat akan sifat "Jamal" Allah itulah yang ada kepada kita. Justeru itu kita perlu menggunakan (apa yang kita sebutkan) itu untuk terus mengingatkanNya. Kita sebut Allah, maka kita kembalikan kekuasaan Allah itu ke atas diri kita. Kita ingat dan sedar, tanpa ada Dia tidak mungkin kita dapat hidup dan menyebut serta menerimaNya sebagai Tuhan kita.

Pengertian hakikat zikir itu ialah kita ingat kepada diri kita sendiri, sebagai hambaNya yang mulia dan harus melaksanakan tanggungjawab kita kepadaNya pada sepanjang masa. Di samping itu kita sedar bahawa kita adalah makhluk yang mulia yang diturunkan untuk menjadi khalifah dan pemimpin di atas muka bumi ini.
"Sebaik-baik kejadian ialah manusia."
Zikir pada hakikatnya itu bukan untuk Allah sebab Allah tidak memerlukan apa-apa lagi seperti mana FirmanNya yang bermaksud:
"Wahai manusia sesungguhnya kamulah yang memerlukan Allah dan Allah yang Maha Kaya, tidak memerlukan apa-apa. Jika Dia mahu nescaya, Dia musnahkan kamu dan mendatangkan makhluk lain (sebagai ganti)." (Al-Fatir 15-16)

Allah berdiri di atas SifatNya sendiri, "mukhalafatuhuta'ala lilhawadith)", malahan Dia tempat bergantung dan meminta.

Jadi, apabila kita berzikir itu kita mencari kekuatan untuk diri kita sendiri dan bukan lagi untuk Allah. Apa yang kita lakukan itu hanya sebagai menjalankan tanggungjawab dan sumpah janji kita sahaja semasa di alam "luh mahfuz" dahulu.

Bagaimana Zikir berperanan menyucikan diri?

Peranan dan hikmah zikir sungguh besar dan luas sekali, sehingga ia boleh menyucikan diri seseorang dan hasil dari penyucian (muhasabah) itu pula membolehkan seseorang itu kenal diri dan Tuhannya. Tetapi bagaimanakah ia berperanan menyucikan diri? Apakah cukup hanya setakat menyebut dan ingatkan diri kepada Allah, maka diri kita terus suci dan dapat berfungsi menjadi sebuah cermin untuk tilikan? Seperti mana serbuk penyuci berfungsi membersihkan kotoran kain baju. Begitukah?

Kalau setakat sebut sahaja atau ingat, maka diri terus menjadi suci, maka alangkah mudahnya zikir itu? Ia nampak semudah mengupas kulit pisang sahaja. Ataupun semudah serbuk penyuci menyentalkan kotoran di kain baju. Ternyata peranan penyucian zikir ke atas hati itu bukan seperti itu. Ia tidak semudah yang disangkakan.

Peranan zikir dan penyucian kepada hati, mesti melalui proses tertentu. Ada kaedah dan juga cara atau sistem tersendiri. Seperti juga usaha kita untuk melahirkan zuriat yang cerdas dan pintar, ada kaedah dan teknik persetubuhan tertentu dan amalan-amalan yang harus dilakukan.

Untuk memahami dengan cara mudah peranan zikir itu bolehlah kita huraikan begini, apabila kita sebut sesuatu kalimah zikir maka kita akan ingat dan tanamkan maknanya ke dalam hati. Misalnya kita sebut "Subhanallah" iaitu Maha Suci Allah, maka kita hayati dalam diri kita yang Allah itu adalah Zat yang suci. Kesucian itu tidak ada tolak banding dengannya. Maka kita harus bertindak dengan akal dan fizikal, bahawa yang suci adalah Allah semata-mata, tidak ada yang lain. Segala unsur syirik yang bersarang secara diam dan tersembunyi hendaklah disingkirkan dari menjadi warga hati kita dan kurungkan Allah semata-mata dalam diri.

Kalau kita menyebut "Allah Hu Akbar" Allah yang Maha Besar (Agung), maka keagungan itu kita masukkan ke dalam diri kita. Kita tanamkan bahawa yang agung hanya Allah dan tidak ada yang lain. Baik diri kita ataupun kuasa lain. Justeru itu kita harus komitkan (iltizam) diri kita kepada keagunganNya sahaja.

Dengan cara itulah baru wujud penyucian. Penyucian di sini bermaksud, dengan mengingatkan segala sifat Allah itu, seperti Ar-rahman. Al-Rahim, Al-Latiff dan sebagainya. dan menyuci diri itu bermakna menyucikan diri/hati kita daripada syirik, kufur, munafik dan kafir kepada Allah. Suci ialah apabila mematuhi dan kenal denganNya.

Ingat, selagi kita masih syirik, kufur, munafik dan kafir serta memiliki sifat-sifat mazmumah yang mutlak masih belum tercapai lagi. Apabila hati kita tidak didindingi oleh segala elemen-elemen itu baharulah ia bersih dan menjadi sekeping cermin khuwah yang memungkinkan kita kasyaf dan dapat melihat apa-apa yang ghaib.

Demikianlah secara ringkas dahulu mengenai peranan zikir membersihkan hati dan diri insan. Ingin saya berpesan, bahawa zikir yang sebenarnya bukan sahaja setakat menyebut kalimah-kalimah ataupun pengucapan tertentu sahaja. Kalau setakat sebut sahaja ia tidak menjadi. Yang penting menghayati kemudian seterusnya bertindak dengan fizikal dan akal terhadap pengertian apa yang disebut itu.

Kalau setakat berzikir ia tidak menjamin kebersihan hati dan diri seseorang. Malahan perbuatan itu tidak lebih daripada sia-sia sahaja. Sebab itu kalau kita perhatikan ada ahli zikir yang perangainya tidak pernah berubah. Kalau dulu dia pembohong, penipu, maka kini pun dia penipu dan pembohong, walau pun dia sudah mengerjakan zikir beratus juta kali. Kalau dulu dia mencuri dan mencaci, kini pun setelah berzikir sampai juta-juta kali, dia tetap juga dengan perangainya, mencaci orang itu dan orang ini. Itulah tanda zikir orang itu zikir pada lahir sahaja tetapi tidak meresap atau "jelira" ke dalam diri batinnya.


Dalam pada itu kalimah zikir bukan terbatas kepada "asma' ul'husna" yang 99 atau kalimah-kalimah pujian yang melulu sahaja. Malahan apa saja kalimah yang terdetik di hati dan terdengar dibibir ia merupakan "Asma'" Allah dan boleh dijadikan kalimah zikir. Pokok pangkalnya pengertian dan niat itu sahaja yang dikira.

FirmanNya yang bermaksud:
"Hai orang-orang yang berIman, berzikirlah (dengan menyebut nama Allah), dengan sebanyak-banyaknya (bermacam-macam sebutan)." (Al-Ahzab 41)
Sebaik-baik amalan itu elok pada Syariat, tepat pada Hakikat, kena pada Tariqat dan sampai pada Makrifat.

Wallahhu ta'ala a'lam.

"inna afdhalaz zikra fa'alam annahuu lailahaillallah"
InsyaAllah bersambung..
 "sumber dari al-ehsaniah.blogspot.com"

Tuesday, September 11, 2012

KACAU JIWA

Assalamualaikum..yuhuu geng..jiwa kacau lah..haiyaa..okay..korang mesti tak faham ape yang aku cuba merepek dan meraban ni kan..don't worry..let me explain one by one..ahhh..speaking pulok doh..hok aloh..motif aku jiwa kacau ni ialah sebab salah aku jugak..korang still ingat lagi tak yang dulu aku ade cerita pasal aku selalu IM dengan seorang lelaki ni..we are very close..silap besar kalau korang kate aku dengan orang tu bercinte..kitorang kawan je ehh..okay..berbalik kepada tajuk..beberape hari lepas aku ade ushar-ushar fb orang tu..aku terpandang dekat status dia yang "in relationship with *******". ahhh..tibe-tibe hati aku sedih..sedih yang teramat sangat..yang paling teruk aku rase macam aku ni patah hati..kalau mengikut logik akal dan kepale otak aku yang tak berape nak pandai ni..seingat aku..kitorang tak penah declair ape-ape..tapi kenape aku rase sakit yang teramat sangat..ya allah..yang buat aku bertambah kacau bile aku teringat dekat hubby aku..aku rase bersalah sangat dekat dia..aku tau lah..yang aku tak patut fikir pasal orang lain sebab aku dah ade dia..hubby..i'm so sorry..i pun tak nak macam ni..sorry..


Aku tak tahu ape sebenarnye perasaan aku dekat orang tu..sumpah..bohonglah kalau aku kate yang aku tak pernah rase something bile aku IM dengan dia..memang lah ade..tapi tak de lah parah sangat macam orang kate..tidur tak lena..mandi tak basah..makan tak kenyang..puiii..aku makan je..berkali-kali pulak tu dalam sehari..aku tidur kadang-kadang lebih dari yang sepatutnye..mandi pulak..hmm..tak payah cerite lah..heaven je muke bile dapat mandi..kan..tapi entah lah..sejak kebelakangan ni asyik fikir pasal orang tu je..sampai menangis-nangis pulak..kalau korang nak tau..orang tu sebenarnye berjaye ubah persepsi aku pada orang kelantan..sebab dia orang kelantan..kalau dulu..seriously aku memang tak berape nak suke bila bercakap pasal orang kelantan..pade aku orang kelantan ni ganas..okay..ni semua penangan bola..lepas dia explain dekat aku..yang tak semua orang kelantan tu perangai macam tu..dorang ramai-ramai pergi tengok bola just for fun and untuk support team dorang..mule-mule bergaduh jugak lah dengan orang tu..tapi bile fikir balik..betul jugak bukan semua orang kelantan macam tu..moral of the story is don't judge book by it's cover..sumpah..aku keliru dengan perasaan aku pada orang tu..



Aku nak kikis perasaan aku pada orang tu..bahaye gile untuk hubungan aku dengan hubby..kesian dekat hubby..arghhh..ya allah...sabar jelah aku..aku janji aku akan usaha untuk meningkatkan rase sayang aku pada hubby..err..rase macam nak berikrar pulak..heheh..moral of the story mori is..jangan terlalu berharap dan rapat dengan orang yang berpotensi tinggi untuk kita jatuh hati..macam aku..grrr..


okay lah madu dan racun ku sayang..next time aku update entri baru eh..Assalamualaikum..